Lange tafels, slingerend over het erf van de boerderij, prachtig gedekt met witte kleden, roodgeblokte lopers en bloemen uit de tuin. De zon laat zich precies op het goede moment zien om vervolgens de rest van de avond te blijven schijnen. Wat een prachtige dag en wat een zorg en aandacht is er besteed aan deze barbecue op een geweldige locatie in een mooi Drents dorp.
Ik had de eer om mee te mogen helpen met het bedenken en maken van salades en andere vegetarische lekkernijen. En als alles ook nog in oude schalen en kommen opgediend wordt is dat voor mij dubbel genieten.
Bovenstaande fleurige tomatensalade maakte ik van diverse soorten tomaten, lente-ui in de lengte gesneden (voor het graseffect), basilicum, farfalle (vlinderpasta), bosviooltjes uit de tuin, olijfolie, balsamico bianco, peper en zout.
Het restant van de salade aten we een dag later met toevoeging van mozzarella en pistachenoten. Eenvoudig en lekker.
'Lemonade' |
'Sangria' |
De 'lemonade' en 'sangria' zijn niet van mijn hand, maar het ziet er heerlijk en uitnodigend uit met al die verse vruchten in het sap. Hetzelfde geldt voor de grote bokaal met bowl, een klassieker die altijd wel in de smaak valt.
'Bowl' |
Een andere salade die het goed doet bij een barbecue is tabbouleh, een salade uit het midden-oosten gemaakt van couscous of bulghur. Beide kan dus, maar aan couscous is vaak gemakkelijker te komen en is sneller klaar. Er zijn overigens tal van varianten op tabbouleh, de een wat kruidiger dan de ander, maar allemaal heel gemakkelijk en snel te maken. Maak de tabbouleh vooral met ingrediënten die je lekker vindt, zowel wat betreft de kruiden als de groenten. Ik heb voor deze tabbouleh de paprika's gegrild, zodat ze een intensere smaak krijgen.
Gebruik per hoeveelheid couscous ongeveer één tot anderhalve keer zoveel kokend water. Onderstaand recept is voor vier personen.
Tabbouleh
100 gram couscous
2 lente-uitjes of 1 rode ui
4 tomaten
1 komkommer
1 paprika
olijfolie
citroensap
zout en peper
koriander, munt of bladpeterselie
Voor erbij
schijfjes citroen
feta
sla
tomaten
Giet het hete water over de couscous en laat het enkele minuten wellen. Roer de couscous met een vork los en laat het vervolgens wat afkoelen.
Snijd alle groenten in kleine stukjes. Hak de kruiden fijn. Meng een flinke scheut olijfolie en een kleiner scheutje citroensap door de couscous. Voeg de groenten en kruiden toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Serveer de tabbouleh met sla, tomaten, feta en schijfjes citroen.
Omdat niet iedereen van feta houdt, had ik dit in stukken op de salade gelegd zodat het er ook niet snel doorheen zou verkruimelen. Dat er ook gasten zijn die alleen van feta houden en niet van tabbouleh bleek toen er zomaar twee stukken feta ontbraken.
Behalve de fleurige tomatensalade, de tabbouleh, een salade van verschillende soorten sla met tuinkruiden en pistachenoten, maakte ik nog een salade van witlof, meiraapjes, appel, walnoten en granaatappelpitjes met een lichte mayodressing. Type waldorfsalade nieuwe stijl.
Meiraapjes hebben een milde radijssmaak en kunnen zowel gestoofd gegeten worden als rauw in een salade verwerkt worden. Hier zijn ze dus, julienne gesneden, in een salade verwerkt en opgefleurd met granaatappelpitjes.
Naast een viertal salades maakte ik voor de barbecue een drietal sauzen: een pittige salsa, een zoetzure perzikenchutney en een frisse tzatziki. Het recept voor de tzatziki staat hier. Het recept voor de salsa en de perzikenchutney zal ik binnenkort een keer plaatsen.
Onderstaande spiezen zijn van krieltjes, voorgekookt en gespiest aan dunne twijgjes. Ook lekker en aromatisch is het om de krieltjes aan rozemarijntakken te spiezen. Ik had al ons hele rozemarijnstruikje moeten snoeien om genoeg takken voor zo'n grote groep te hebben. Dat heb ik dus maar niet gedaan. In plaats daarvan heb ik een paar takjes rozemarijn als decoratie tussen het 'takkenbos' gestoken.
En voor al die mensen die nu denken: "waar blijft het vlees?". Dat was er wel, maar het past nu eenmaal niet op een vegetarisch kookblog.
Wouw, het ziet er fantastisch uit! En wat een schitterende fleurige foto's.
BeantwoordenVerwijderenZiet er super uit Manon! Ik ben een vleeseter maar door deze heerlijke foto's zal ik het vlees niet gemist hebben!
BeantwoordenVerwijderenDat vlees was er natuurlijk wel, inclusief nog heel veel andere hapjes en zowaar een toetjesbuffet. Ik heb niet eens alles op de foto gezet. Maar het was ook zoveel.
VerwijderenHet lijkt me trouwens ook geweldig om aan een volledig vegetarische BBQ voor zoveel mensen mee te mogen helpen. Het borrelt nu al in mijn hoofd wat ik dan allemaal zou maken wat ook daadwerkelijk op het rooster kan.
Oh, dankzij een zoektocht naar een recept voor flapjacks kwam ik op jouw blog terecht, zo fijn!
BeantwoordenVerwijderenJe hebt er een volger bij :)
Steeds ook welkom bij mij ;) (Dingen die fijn zijn)!
Liefs Els
Dat is leuk Els. Ik zal je blog ook zeker in de gaten houden.
VerwijderenHeb je de flapjacks nog gemaakt?
Manon
Wauw, wat een prachtige foto's en gerechten!
BeantwoordenVerwijderenHoi! Wat heb je een prachtige foto's op je blog. Super!
BeantwoordenVerwijderenEn ik zou graag bij deze barbecue aangeschoven zijn :)
Groetjes, Miek
Dank je Miek. En ik kan niet anders zeggen dan dat jij ook inspirerende foto's op je blog hebt staan. Leuke onderwerpen zijn dat bij de Photography Challenge.
VerwijderenManon.