Maar van de chocolade die over is kun je natuurlijk ook andere dingen maken, zoals chocoladeflikken.
De bekendste zijn waarschijnlijk de flikken met studentenhaver. Op Pinterest, dat leuke online prikbord, zag ik andere en verrassende combinaties voorbij komen. Vooral de chocoladeflikken met fleur de sel trokken mijn aandacht. Het lijkt wel of de combinatie zoet en zout een nieuwe smaaktrend aan het worden is. Zoute karamel kom ik ook steeds vaker tegen. Maar misschien bestaat deze combinatie al lang en heb ik ergens iets gemist. Zo goed hou ik de trends nu ook weer niet bij.
Het was in ieder geval interessant genoeg om de overgebleven chocolade te voorzien van een nieuwe topping: Maldon zeezout (vlokken), ongezouten pistachenoten en rozenblaadjes. De rozenblaadjes had ik verleden jaar gekocht op het Festival der Zoete Verleidingen en nog onaangetast bij de kookboeken staan. Ik had dit ook nog nooit geproefd en het smaakt bijzonder goed. Het smaakt zoals een roos ruikt.
Chocoladeflikken zijn overigens niet zomaar chocolaatjes. In Frankrijk worden ze mendiants genoemd en de topping van gedroogde vruchten en noten zouden de vier kloosterorden van de Dominicanen, Augustijnen, Fransciscanen en Karmelieten symboliseren. De kleuren van de topping verwijzen naar de kleur van het monastieke gewaad. Maar dat was toen. Tegenwoordig heeft de traditionele combinatie van rozijnen, hazelnoten, vijgen en amandelen plaats gemaakt voor iedere denkbare combinatie.
chocolade naar keuze (puur, melk, wit)
noten, heel of gehakt
gedroogde vruchten
gedroogde bloemblaadjes
zeezout of fleur de sel
bladgoud
zaden, pitten
Smelt de chocolade au-bain-marie (een pannetje in een pannetje heet water). Schep met een lepel hoopjes gesmolten chocolade op vetvrij papier of aluminiumfolie. Beleg dit vervolgens met een topping naar keuze en laat het volledig afkoelen.
Je kunt de chocoladeflikken helemaal beleggen, maar soms is het ook mooi om er een beetje op te doen. Een paar cranberries bijvoorbeeld, eventueel met wat bladgoud.
Wat een prachtige foto!!! Fotogeniek met die groene pistachenoten en rode rozenblaadjes. En een leuk en makkelijk recept, heel feestelijk. Ga ik een keer maken.
BeantwoordenVerwijderenHet is mij afgelopen jaar ook opgevallen: de zoute caramel. Het lijkt mij eigenlijk niet zo lekker maar ik moet het eerst maar eens proeven.
dat ziet er weer reuze aantrekkelijk uit. Maar zijn die rozenblaadjes lekker om te eten? Of vooral decoratief? En hoe kom je er aan?
BeantwoordenVerwijderen@Marleen @Tineke, zowel voor het zout op de chocolade als de rozenblaadjes vind ik dat het een bijzondere smaakcombinatie is. En ja, die rozenblaadjes zijn echt lekker om te eten. Het is alleen moeilijk om uit te leggen waar het nu naar smaakt, voor beiden. Dat zout geeft iets van een hoge toon aan de chocolade (voor wie zich daar iets bij voor kan stellen) en de rozenblaadjes hebben iets kruiderigs.
BeantwoordenVerwijderenIk kocht ze op festival zoet in Sleen (zie de link in mijn tekst) bij een stand met eetbare bloemen.
Lekker, ik ga ze proberen te maken. Bedankt voor het recept. Lilian
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan. En ze zijn ook nog eens leuk om cadeau te doen.
VerwijderenEen heerlijke chocoladeflik. De chocolade smelt zacht weg en dan word je verrast door de grove zoutkorrels, die de flikken pit geven. De crunch van de pistache combineert dan weer lekker met de textuur van de rozenblaadjes.
BeantwoordenVerwijderenEen flik met smaakverrassing. Ga hem zeker gauw een keer zelf maken.
Ja, jij hebt ze mogen proeven. Bedankt voor deze uitvoerige smaakuitleg. Grappig, het is dat ik ze zelf gemaakt heb, anders zou ik wel heel nieuwsgierig worden.
Verwijderen