maandag 4 februari 2013

Abrikozen linzenvlaai

Ik heb al eerder een blog geschreven over de Limburgse vlaai, maar toen ging het over de fruitvlaai op een traditionele bodem van gistdeeg. Deze vlaai is anders. Ik vond het als kind de lekkerste vlaai die er was. Er werd ook altijd gezegd dat deze vlaai het beste zou smaken als hij een week oud was, maar dat lijkt me wat overdreven. Een paar dagen mag de vlaai echter wel hebben. Hij smaakt dan gewoon beter.
Toen ik een paar jaar geleden in het tijdschrift Seasons een artikel las over Oostenrijkse bergbaksels, waaronder de Linzertorte, werd het voor mij ook duidelijk waar de linzenvlaai haar naam aan te danken heeft. Tenminste, beide baksels lijken qua ingrediënten dusdanig op elkaar dat de linzenvlaai vermoedelijk afkomstig is van de Linzertorte of anders een verbastering van de naam is.
Linzertorte is een oud recept uit het Oostenrijkse plaatsje Linz. Rond 1700 bestond er al een gedrukte versie van het recept. Het deeg bestaat voor de helft uit gemalen noten. Traditioneel worden hier hazelnoten voor gebruikt, maar ook amandelen zie je in recepten terug komen. Behalve noten gaan er ook speculaaskruiden door het linzerdeeg. Ik had altijd gedacht dat er ook speculaaskruiden gebruikt werden in een linzenvlaai, maar dat zie ik niet in recepten terug komen. Hetgeen overigens niet wil zeggen dat er in de linzenvlaai die ík at geen kruiden zaten. Ik verkeer nog steeds in de waan dat de beste vlaaienbakker van Maastricht dat wel deed. 
Een ander verschil tussen beide recepten is dat er in de linzenvlaai geen gemalen noten door het deeg gedaan worden. Soms zie je wel amandelschaafsel op de vlaai als versiering.

Het recept zoals hieronder beschreven kreeg ik ooit van iemand uit het dorp waarin ik opgroeide. Ik heb er zelf de speculaaskruiden aan toegevoegd, omdat ik een vleugje kruiden erdoor toch wel erg lekker vind, maar het kan dus weggelaten worden.
Linzenvlaai wordt overigens niet alleen gemaakt met abrikozencompote, maar ook met frambozencompote of zwarte pruimencompote. En in het recept voor de Oostenrijkse Linzertorte gaan zelfs nog 3 eetlepels rum en citroenrasp door het deeg. 
Lijkt het je lekker om toch gemalen noten door het deeg te doen, gebruik dit dan in plaats van de bloem, ongeveer 150 gram.





400 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
200 gram boter
200 gram witte basterdsuiker 
1 eetlepel speculaaskruiden
2 eieren
snufje zout

350 gram abrikozencompote of confiture
1 eidooier
eventueel suiker en/of amandelschaafsel


Zeef de bloem en bakpoeder en meng alle ingrediënten, behalve de abrikozencompote, door elkaar. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg en laat dit een half uur in de koelkast opstijven.
Verdeel het deeg in twee porties. Rol één deel van het deeg uit en bekleed hiermee een ingevette vlaaivorm van ongeveer 24 cm doorsnee. Verdeel de abrikozencompote over de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit en snijd deze in repen van ongeveer 1 cm breed. Verdeel de repen over de vlaai.
Bestrijk de vlaai met de losgeklopte eidooier. Bestrooi hem eventueel met amandelschaafsel of suiker.
Bak de vlaai in een voorverwarmde oven op 180 graden in ongeveer 45 minuten goudbruin.

Bij de vlaai op de foto heb ik een beetje poedersuiker erover gestrooid.

10 opmerkingen:

  1. Oh, wat ziet deze taart er lekker uit! Mooie foto's! Het lijkt mij erg lekker met pruimen en het notenmeel. Ik ga het recept bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Marleen. Ik heb het zelf ook een keer gemaakt met een deel amandelmeel (uit de reformzaak). En ook dat smaakt heel lekker. Volgende keer ga ik het proberen met citroenrasp door het deeg.

      Verwijderen
  2. Dit ziet er echt heerlijk uit! Mooie foto's ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Manon,
    Lijkt me heerlijk. Waar koop je de abrikozencompote, of maak je die zelf?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meestal maak ik zelf compote en jam; die is dan wat minder zoet en wat dunner. Maar voor de linzenvlaai kun je ook een goede confiture (jam) gebruiken. Je ziet ook wel in recepten dat ze gewoon jam gebruiken, maar zelf vind ik het lekker als er nog zichtbare vruchten in zitten en het niet zo'n dikke gelei is.
      Ik zal het recept hierop aanpassen en de confiture erbij vermelden.

      Verwijderen
  4. Hallo,

    Via onze website http://www.volrecepten.nl kunnen onze bezoekers grasduinen in meer dan 41.000 recepten vermeld in blogs en websites. Bovendien hebben we voor onze bloggers een lijst met Topblogs samengesteld, waar u andere bloggers kunt vinden én uw eigen blog kunt toevoegen: http://www.volrecepten.nl/topblogs-met-recepten. Wij indexeren uw recepten zodat onze bezoekers ze via onze zoekmachine kunnen vinden. Bovendien is Volrecepten.nl volledig gratis!

    Volrecepten.nl heeft zuster-websites in onder andere Zweden, Brazilië, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Waarom niet lid worden van deze grote familie?

    Wij zijn ook aanwezig op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Volreceptennl/329004727186165

    Breng ons een bezoek!
    Volrecepten.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heteluchtoven ongeveeer 30 minuten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zou je kunnen laten weten wat de doorsnee van de vlaaivorm is? Ziet er heerlijk uit. Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marion,
      Ik gebruik zelf een vlaaivorm van 24 cm (staat overigens ook wel in de beschrijving van het recept), maar ik hou ook altijd wat deeg over. Daar maak ik dan een paar mini's van, ter grootte van een koek. Succes met bakken!

      Verwijderen
  7. Hallo, ik wil graag weten of je een linzenvlaai moet bakkeb met tarwebloem of patentbloem allebei dan wel met bakpoeder ?

    BeantwoordenVerwijderen