zondag 21 oktober 2012

Bramleys uit de oven


Het zijn niet de mooiste appels om te zien, deze Bramley's Seedling met hun plekjes, maar wel erg lekker van smaak. Hij wordt zelfs door chefkoks genoemd als de beste appel om mee te koken.
Verleden week krijgen we weer een zak vol van deze Bramleys. Ik zou bijna willen zeggen van Mr. and Mrs. Bramley, maar dat is natuurlijk niet zo. Door de naam krijg ik er alleen zo'n Downton Abbey gevoel bij, met apple pie en andere lekkernijen uit de keuken downstairs.
Behalve de Bramley's Seedling kregen we ook een zak met verse walnoten. Een heerlijke combinatie om te verwerken in 'appels uit de oven'. Meestal worden de appels uitgehold en gevuld met boter, suiker of honing, kaneel en noten, maar omdat deze onbespoten valappels mogelijk bewoners kunnen hebben, snijd ik de appels liever in partjes en doe dat met de andere ingrediënten in een ovenschaal.
Een heerlijk en vooral gemakkelijk te maken toetje, al dan niet geserveerd met custard of dikke room.


Downton Abbey Kitchen

Downton Abbey Kitchen

appels
walnoten
suiker of honing
kaneel
klontjes roomboter

Maak de appels schoon en snijd ze in partjes. Verdeel dit samen met de walnoten over een ovenschaal. Strooi de kaneel en de suiker erover. Leg hier en daar een klontje boter tussen de appelschijfjes en zet de schaal ongeveer een half uur in de oven op 200' C.



4 opmerkingen:

  1. Oeh, dat ziet er heel lekker uit. De simpelste gerechtjes zijn toch vaak het lekkerst.

    (En dat doet me eraan denken dat ik niet kan wachten tot het volgende seizoen van Downton Abbey in Nederland uitkomt!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Seizoen 3 van Downton Abbey is in ieder geval vanaf november weer wekelijks te bekijken. Ook ik kan me er nu al op verheugen.
      En ja, eenvoud is vaak het lekkerst en zeker als je goede en verse ingrediënten hebt.

      Verwijderen
  2. Een heerlijke herfst-achtige lekkernij :) Ik krijg ook weer zin in appelmoes en stoofperen maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was heerlijk, en ook nog eens heel gemakkelijk te maken! Ga ik zeker weer maken.
    Samen met vanillevla of met slagroom. De volgende keer ook maar even met ijs proberen :0

    BeantwoordenVerwijderen