Als kind kregen wij vroeger thuis altijd soldaatjes bij de bloemkoolsoep. Kleine reepjes gebakken brood. Zoiets als een crouton, alleen wat minder hard.
Die soldaatjes werden dan eerst in de soep ondergedompeld en vervolgens opgegeten. Nog lekkerder is het om de soldaatjes eerst te besmeren met blauwschimmelkaas en ze dan onder te dompelen en op te eten.
25 gram boter
25 gram bloem
1 sjalot
5 dl kookvocht van de bloemkool (of anders gewoon bouillon)
1 dl room
350 gram bloemkool (gekookt)
peper en zout
nootmuskaat voor de liefhebber
Snipper de sjalot en fruit dit in de boter. Voeg de bloem toe en bak het even mee. Voeg nu geleidelijk aan het kookvocht of de bouillon toe. Zorg dat het vocht steeds is opgenomen, voordat er nieuw vocht toegevoegd wordt. Voeg tot slot de room en bloemkoolroosjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
Voor de soldaatjes:
een paar sneetjes (oud) brood, in reepjes gesneden
boter om in te bakken
stukje blauwschimmelkaas
Geen opmerkingen:
Een reactie posten