donderdag 19 juni 2014

Strapatsada cake



Een weekje Griekenland levert altijd weer inspiratie op om thuis nieuwe vegetarische gerechten te proberen.
We verbleven dit keer op het eiland Chios aan de Turkse kust. Eén van de grotere eilanden, maar gelukkig heel rustig met weinig toerisme. En de bevolking is buitengewoon vriendelijk.
Onze wandelingen over het eiland werden vrijwel alleen gadegeslagen door berggeiten en enkele bewoners, die acuut stoppen om te vragen waar we vandaan komen en waar we heen gaan. Wandelen voor je plezier is niet bepaald een Griekse gewoonte en al helemaal niet als het warm is. Maar wij vinden het geweldig en al helemaal als een paar van die wandelingen door verlaten gebieden gaan die je zonder een gids waarschijnlijk nooit zou vinden. Zelfs de paden moet je soms zelf bedenken.







Onze gids Martina woont al jaren in Griekenland, maar is van Duitse afkomst. Fantastisch hoeveel zij over kruiden en planten wist te vertellen die we onderweg tegenkwamen. En natuurlijk over de Griekse gerechten waarin deze kruiden verwerkt worden. Vaak met maar een paar ingrediënten gemaakt en verrassend lekker van smaak, zoals een omelet van uienloof, munt en feta waar ik nog wel een blogpost aan zal wijden.
Een ander typisch Grieks eiergerecht is Strapatsada. Roerei met tomaten, opgediend met feta en olijven.
Ik kwam het gerecht in een nieuwe creatie tegen op een Duits blog met de grappige naam 'Sex im Salat'. Blogger Jürgen heeft er namelijk een cake van gemaakt, die er zo mooi uitziet dat ik hem gewoon moest maken. Zo eenvoudig en zo lekker!






300 gram Griekse yoghurt
3 eieren
200 gram feta
1 chili
(of een beetje chilipoeder)
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 eetlepel gedroogde oregano
(of een handvol verse)
tros romatomaatjes
300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder

Meng de yoghurt, eieren, feta, chili, knoflook, zout en oregano door elkaar. Voeg de bloem en het bakpoeder toe.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en doe vervolgens het beslag erin. Leg de tomaatjes erop en bak de cake in 45 minuten tot een uur op 180' C.

Heerlijk met een salade of als onderdeel van verschillende mezedes (kleine Griekse hapjes).







15 opmerkingen:

  1. Een mooi en bijzonder recept. En wat een prachtig resultaat. Ik ga het ook eens proberen.
    Groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Esther! En dat het vooral lekker mag smaken.
      Groeten, Manon

      Verwijderen
  2. En dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik de foto's gisteren zag op je blog,ik moet die hartige cake maken en heel snel.....het water liep mij in de mond.
    Heb zojuist een blogpost geplaatst met link naar jou blog natuurlijk.
    Dankjewel voor het delen,mijn huisgenoten vonden de Strapatsada cake ook héél lekker!!!

    En ik smul tevens van je prachtige vakantie foto's!!!

    Met vriendelijke groet,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat smullen van die Griekenland foto's was wederzijds, Ger. Mooi om te zien en wat een leuk idee hoe je de cake in puntjes bij de soep serveert.
      Hartelijke groet, Manon

      Verwijderen
  3. I come here through "Hoorn Des Overvloeds" beautiful blog of my friend Ger. You have created a wonderful site with great,genuine recipes and amazing photography. So glad to find you Manon!
    Warm regards,
    Olympia

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you so much for your kind words.
      Warm regards, Manon

      Verwijderen
  4. Manon, via via kom ik op je blog terecht zoals dat wel meer gebeurd ...:-)
    heb me gelijk aangemeld om je te gaan volgen ene ga zeker deze week
    de cake eens proberen ...ziet er heerlijk uit !
    héél fijne week
    liefs
    Kathy
    housebythewaterhole

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kathy,
      Ik zag op jouw blog ook van die mooie oude spullen :)
      Succes met het bakken van de cake. Dat gaat vast helemaal goed komen!
      Hartelijke groet, Manon

      Verwijderen
  5. Strapatsada, ik had er echt nog nooit van gehoord. Maar na jouw verhaal en prachtige foto's vergeet ik het echt nóóit meer! Ik wil 'm zeker gaan proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nell,
      Ik had er ook nog nooit van gehoord. Strapatsada is dus eigenlijk de naam van tomaten met roerei en dan niet op de Engelse manier. Zoals ik het begreep van de gids worden eerst de tomaten gebakken, totdat je bijna een saus hebt en vervolgens worden daar de geklutste eieren door geroerd.
      Bij dit recept worden de ingrediënten van het oorspronkelijke gerecht in een cake verwerkt.

      Verwijderen
  6. Hi! I would like to share your recipes on our site. Making your content available to our users would increase the visits to your blog and we would happy to have your nice images and recipes with us :). If you like the idea, please, visit mytaste.be. You will find a link with the instructions in the Top Blogs section.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit ziet er een toppertje uit! Ik woon net in Griekenland en ga deze zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. It was very useful for me. Keep sharing such ideas in the future as well. This was actually what I was looking for, and I am glad to came here! Thanks for sharing the such information with us.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hierboven veel "dit ga ik maken". Ik deed het, herhaaldelijk. Heel lekker, spectaculair uiterlijk en simpel te maken.
    Dank je wel voor je recept. Vanmiddag mag ie weer eens de oven in!

    BeantwoordenVerwijderen