Iedere tweede zondag van de maand, van oktober t/m maart, organiseert Bibliotheek Hoogeveen een Bordje Cultuur, een culturele activiteit voorafgegaan door een lekkere lunch. Dit seizoen staan een aantal landen centraal en mocht ik voor de maand december een Italiaans lunchbuffet verzorgen.
Voor het eerst in mijn leven voor zo'n veertig personen een lunchbuffet klaarmaken was natuurlijk een uitdaging waar ik geen nee tegen kon zeggen. En dan ook nog een Italiaans lunchbuffet. Het was meer dan een geweldige ervaring en uiteindelijk ook uitputtend, maar dat kwam door mijn eigen logistieke aanpak.
De foto's zijn kwalitatief helaas niet goed gelukt, maar ze geven wel een beeld weer van de sfeer en het buffet. Een aantal recepten staan al wel op mijn blog, maar nog lang niet alles. Ik zal van enkele gerechten een beschrijving geven hoe ik het gemaakt heb. Vooral de relish van de granaatappelpitten met sjalot en munt viel erg in de smaak.
Dat de granaatappel tijdens de lezing van Margaret Breukink over 'La Madonna col Bambino' veelvuldig genoemd werd als symbool voor vruchtbaarheid binnen de afbeeldingen van Maria met kind was een mooie (en toevallige) bijkomstigheid.
De vrucht ziet er gewoon prachtig uit en smaakt heerlijk. En hij schijnt heel erg gezond te zijn!
Voor wie benieuwd is wat er op het buffet stond, zal ik daar eerst een overzicht van geven. De gerechten met een link zijn terug te vinden op mijn blog of op andere websites. Het recept voor de soepen is verderop in dit stuk terug te vinden.
Kakifruit en rucolasalade |
Marianne en ik (rechts) aanschouwen het buffet |
Courgettesoep met prei en gerookte knoflook
Geroosterde tomatensoep met sjalot en tijm
Salade van radicchio, rucola, mini-mozzarella, coeur de boeuf (tomaten), basilicum, rode
bietenscheuten, vijgen-dadel-azijn en olijfolie
Kakifruit en rucolasalade met een relish van granaatappel en munt en een dressing van frambozenazijn en olijfolie
Pastasalade met geroosterde paprika, bosui, tomaten en diverse verse kruiden
Frittata met geroosterde groene asperges en dille
Een Italiaanse kaasplank
Een vleesplank met biologisch scharrelvlees
Olijven
Diverse soorten brood
Boter, knoflookboter en pesto
Schaaltjes met noga en Mestreechter Steerkes (chocolade sterretjes)
Italiaanse chocoladetaart met Frangelico (hazelnootlikeur)
De kaas- en vleesplank werd verzorgd door Breider (kaas, wijn en delicatessen)
Courgettesoep met prei en gerookte knoflook
1 kilo courgette
een dunne prei
2-3 tenen gerookte knoflook
boter en/of olijfolie
peper en zout uit de molen
peper en zout uit de molen
1 liter bouillon
Snijd de courgette in stukken en de prei in ringen. Hak de knoflook. Bak de courgette, prei en knoflook in ongeveer 40 tot 45 minuten langzaam gaar in boter en/of olijfolie. Breng het op smaak met peper en zout. Pureer de groenten met een staafmixer of in de blender en voeg vervolgens de bouillon toe. Iets minder bouillon maakt de soep uiteraard dikker.
Maak de soep af met een scheut room, basilicum, bosui of bieslook. Blauwschimmelkaas smaakt ook erg goed bij deze soep.
Geroosterde tomatensoep met sjalot en tijm
1 kilo roma tomaten (pomodori)
4 sjalotten
3 takjes tijm
1 eetlepel balsamicosiroop
1 eetlepel suiker
1 eetlepel olijfolie
peper en zout uit de molen
Optioneel: 4 teentjes knoflook
1 liter bouillon
Snijd de tomaten en de sjalotten in vieren. Doe hetzelfde met de knoflook. Meng alle ingrediënten door elkaar en rooster het geheel in een half uur op 200-220 C'. Pureer de groenten met een staafmixer of in de blender en voeg de bouillon toe.
Maak de soep af met een dot crème fraîche of room, wat basilicum of andere kruiden en geraspte kaas.
Prachtig! Wat een mooie aankleding, zo weelderig en overdadig. Ik zou ernaast op een chaise longue willen liggen (die had je ook nog wel gehad), en leuk om die krukjes zo eens te zien.
BeantwoordenVerwijderenIk wou dat ik er bij geweest was
Ja, inderdaad. Een chaise longue hadden we ook nog wel gehad, maar die paste niet in mijn autootje.
VerwijderenIk heb hard geschreeuwd dat dit een eenmalige actie was, maar ik ken mezelf. Mocht het ooit nog eens zover komen, dan hoor je het wel.
En bedankt voor je enthousiaste reactie. Je beschrijft precies zoals ik het bedoeld had.
Het ziet er allemaal geweldig uit! En wat veel verschillende gerechten!
BeantwoordenVerwijderenHeb je het allemaal alleen gedaan?
Het zal wel enorm veel werk zijn geweest.
De gerechten heb ik alleen gemaakt, maar ik kreeg gelukkig wel hulp in de voorbereiding en bij het sjouwen en opbouwen van het buffet. En in het vooraf testen van een aantal gerechten.
VerwijderenEr is inderdaad veel tijd in gaan zitten, maar ik heb me ook enorm kunnen uitleven. Dat is de andere kant.
Je zult het vast wel herkennen, Hannie.
Ja, ik geniet ook altijd enorm van een kookklus. En het resultaat van al je inspanning mag er zijn!
VerwijderenOh Manon, wat knap! Het ziet er prachtig en landelijk uit. En die salade van radicchio en vijgen-dadelazijn! Ik had alles wel willen proeven.
BeantwoordenVerwijderenWat zag het er prachtig uit! Ik had er graag iets van willen proeven!
BeantwoordenVerwijderenAletta
Wat ongelooflijk mooi, Manon! Wat fantastisch dat je gerechten, aankleding en presentatie en na afloop ook nog een verslag zo tot een eenheid weet te smeden. Wat een talent!
BeantwoordenVerwijderenPrachtig Manon, complimenti!! Wat een heerlijkheden..
BeantwoordenVerwijderenGrazie Antoinette :)
Verwijderen@Marleen, @Aletta, @Evelien, bedankt voor jullie enthousiaste reacties!
BeantwoordenVerwijderen