Maar twee weken geleden maakte ik dan toch eindelijk de duivelse chocoladetaart voor mijn verjaardag.
Oorspronkelijk werd deze taart gemaakt van bieten en cacao, waardoor de taart rood van kleur was. Waarschijnlijk dankt de taart zijn naam ook door de combinatie met een witte glazuurlaag die je bij de rode exemplaren ziet. De taart wordt daardoor ook wel de Red Velvet Cake genoemd, maar dan hoort hij wel echt rood te zijn.
Mijn Devil's Food Cake is zonder bieten en zonder witte glazuurlaag, maar wel goddelijk van smaak.
Voor de cake
100 gram pure chocolade, fijngehakt
125 ml zure room
175 gram rietsuiker
300 gram bloem
een mespunt zout
3 eetlepels cacao
1 theelepel baksoda (dubbelkoolzure soda)
100 gram boter
200 gram kristalsuiker
2 eieren
1 theelepel vanille-essence
175 ml water, op kamertemperatuur
Voor de ganache
300 gram pure chocolade
(eventueel half puur, half melk)
225 ml zure room
Verwarm de gehakte chocolade, zure room en rietsuiker in een pan met een dikke bodem. Roer af en toe tot de chocolade gesmolten is en het mengsel glad.
Zeef de bloem, het zout, de baksoda en de cacao.
Klop de boter met de suiker tot een romige massa. Klop de eieren er één voor één door, gevolgd door de vanille-essence.
Roer het gezeefde meelmengsel en het water er geleidelijk aan door. Voeg tot slot het chocolademengsel toe. Zorg dat alles goed gemengd is.
Verdeel het beslag over twee taartvormen (springvormen) van 20 cm doorsnee en bak ze (eventueel om beurten) op 180' C in 45 minuten gaar. Reken voor twee grotere taartvormen van 24 cm doorsnee een baktijd van 30 minuten.
Controleer met een houten prikker of breinaald of de cakes gaar zijn.
Smelt voor de ganache de chocolade au bain marie. Haal de kom van het vuur en roer de zure room erdoor. Laat het mengsel dik en smeerbaar worden.
Snijd de cakes met een doorsnee van 20 cm doormidden. Bij de cakes met een grotere doorsnee hoeft dat niet, omdat die minder hoog zijn.
Smeer op iedere laag, behalve de bovenkant wat van de ganache. Leg de lagen op elkaar en smeer de rest van de ganache op de bovenkant en zijkanten van de taart. Versier de taart eventueel met schaafsel.
Overigens hoop ik dat ik nog een hele tijd kan blijven bloggen, maar de opslagcapaciteit voor mijn blog is nagenoeg vol. Ik ben druk op zoek naar een geschikte oplossing. Maar voor nu is het weer even gelukt!
Hallo Manon,
BeantwoordenVerwijderenIn de eerste plaats alsnog gefeliciteerd met je verjaardag, al is het twee weken geleden. Ook een schorpioen dus?
Wat ziet je devil's food cake er zalig uit! Ik zou zowel een stukje willen proeven ;-))
Hoe merk je trouwens dat je opslagcapaciteit op is? Ik heb al meer dan 500 posts en zeker zoveel foto's en heb daar nog nooit iets van gemerkt of over gelezen. Ik ben nu wel benieuwd hoe dat zit.
groeten, Caroline
Nog van harte! En wat een overheeeeeeerlijke taart.. je moet je gasten erg blij gemaakt hebben :)
BeantwoordenVerwijderenIk wist niet dat er een maximum aan opslagcapaciteit aan een blog zat (wel logisch eigenlijk, nu ik er over nadenk).
Hoop wel dat je toch door kunt blijven gaan hoor. Je hebt zo'n prachtig blog!
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenHad net hetzelfde voor, bleek dat de foto's die ik plaatste nogal veel ruimte innamen. Nu verklein ik ze voor het plaatsen en sindsdien blijf de stand op 99% staan.
Mooie blog en zeer mooie foto's trouwens.
Standaard zijn mijn foto's tussen de 2 en 3 MB, afhankelijk van de bewerking, maar dat is dus te groot voor dit doel. Nu verklein ik ze naar ongeveer 400 KB. Het is me trouwens nog steeds niet duidelijk of ik ruimte creëer als ik foto's verwijder. Ik begrijp uit jouw verhaal dat, zolang ik foto's verklein, ik gewoon kan blijven posten zonder dat de opslagcapaciteit voller wordt. Dat is tenminste jouw ervaring tot nu toe.
VerwijderenBedankt trouwens voor het compliment.
Op de volgende link is wat meer informatie te vinden: http://support.google.com/picasa/bin/answer.py?hl=nl&answer=1224181
VerwijderenKlik op 'meer opslagruimte aanschaffen' om te zien hoeveel ruimte je gebruikt hebt.
Zelf nog niet gedaan wegens gebrek aan tijd, maar ik denk wel dat je terug meer ruimte gaat creëren als je de reeds geplaatste foto's verkleint of wat foto's verwijderd.
Groetjes
Bedankt voor de link. Bij mij staat de stand ook op 99%, maar ik lees ook dat bestanden tot een bepaalde grootte niet mee tellen. Dat biedt weer enig perspectief. In hoeverre ik met het verwijderen van foto's ruimte creëer, moet ik nog ervaren. Tot nu toe heeft het me nog niets opgeleverd. En nieuwe, verkleinde foto's in een oude post plaatsen lukt ook niet (gek genoeg).
VerwijderenWat heb je trouwens een mooie tuin en prachtige foto's op je blog. Inclusief drie leuke katten!
Heb ook eens geprobeerd om een verkleinde foto te plaatsen in een oude post en dat ging zonder problemen. Blogspot heeft soms wel een eigen willetje: wat vandaag prima gaat, lukt 's anderendaags opeens niet meer en omgekeerd ...
VerwijderenEn ook bedankt voor het compliment.
@Caroline, @Miek, ik was er ook niet van op de hoogte dat je blog aan een maximum opslagcapaciteit gebonden is. Bij het uploaden van de tweede foto voor de Devil's Food Cake kreeg ik de melding dat ik de maximum opslagcapaciteit vab 1 GB bereikt had. Met enig speurwerk kwam ik er achter dat de foto's op blogger automatisch in Picasa webalbum terecht komen (allemaal Google) en daar heb je een gratis opslagcapaciteit van 1 GB. Nu is 1 GB best veel, maar ik heb mijn foto's nooit verkleind naar een lagere resolutie. Vandaar dat die 1 GB nu vol is.
BeantwoordenVerwijderenIk ben nu foto's aan het verwijderen en aan het verkleinen (niet de afmeting, maar de resolutie). Ik hoop dat ik daarmee weer ruimte krijg, maar het blijft afwachten. Straks ben ik alleen nog maar als bezoeker op andere blogs te zien :(
Wauw! En nog gefeliciteerd trouwens! Is het probleem nu opgelost? Verklein mijn foto's nooit, dus misschien moet ik toch ook maar gaan doen..
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat, zolang ik blijf verkleinen, het probleem is opgelost. Gelukkig.
VerwijderenHad ik nu ook al gezegd dat de Devil's Food Cake goed in de smaak viel? In ieder geval bij de chocoladeliefhebbers.
Oh wat ziet dat er duivels lekker uit :)
BeantwoordenVerwijderenFijne feestdagen alvast.
En hij is lekker.......Hoe ik dat weet? Heb een stuk mogen proeven!
BeantwoordenVerwijderenM