dinsdag 18 september 2012

Proseccobonbons



Als ik ooit al gedacht had dat ik mijn roeping om chocolatier te worden gemist had, dan ben ik daar nu van genezen. Wat een bende had ik van mijn eerste vormbonbons gemaakt. En het leek zo gemakkelijk. Geïnspireerd door de blog van Nell (Eetplezier), de mooie bonbonvorm die ik gekocht had en het heerlijke recept van de champagnebonbons uit Het Kookboek van Ottolenghi ging ik twee weken geleden vol goede moed aan de slag. 
Eerst de vorm vullen met gesmolten chocolade, dit af laten koelen, vervolgens vullen met de vulling, weer af laten koelen en tot slot afdekken met een laagje chocolade. Dat lijkt toch niet heel lastig. Maar waar laat je die chocolade die weer uit de vorm moet? Mijn au-bain-marie pannetje is maar heel klein. En hoe lang laat ik die chocolade eruit lopen, want zodra ik de vorm weer recht houd, loopt alles weer naar de onderkant, waardoor dat deel weer te dik wordt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het creëren van een mooie gladde bovenkant of eigenlijk onderkant als je de bonbons omdraait.
Maar ik zal mezelf niet zijn als ik het geheel niet een tweede kans geef. Dit keer met een zelfbedachte constructie om het kliedergehalte te verminderen. En ik ben de chocolade toch ook maar gaan tempereren om een mooie glans te krijgen. Niet helemaal zoals het hoort, maar toch.
Het resultaat mag er voor een tweede keer best zijn: mooie glanzende chocoladerozen gevuld met een Prosecco chocolade vulling. Die paar luchtbelletjes in de chocolade en een niet zo'n gladde onderkant neem ik dit keer voor lief.



60 gram melkchocolade
200 gram pure chocolade
150 gram boter
80 ml Prosecco (of champagne)
40 ml Cointreau (of cognac)

pure chocolade voor de afwerking

Hak met een mes beide soorten chocolade in kleine stukjes en verwarm ze au-bain-marie tot het net gesmolten is. 
Verwarm de Prosecco en Cointreau tot ongeveer 80' C. Giet de alcohol over de chocolade en roer het geheel goed door. Roer de boter in kleine stukjes door de chocolade en blijf roeren tot de massa glad is.
Laat de vulling in de koelkast volledig afkoelen.

Smelt de chocolade voor de afwerking au-bain-marie en breng de temperatuur van de chocolade terug tot 32' C. Vul een bonbonvorm met de gesmolten chocolade en giet de overtollige chocolade er weer uit. 
Ik heb hiervoor een roostertje op een met bakpapier beklede vorm gezet en daar de bonbonmal op de kop op gezet, zodat de chocolade er geleidelijk uit kon lopen.
Laat de chocolade volledig afkoelen.
Doe de Prosecco chocolade vulling in een spuitzak en vul hiermee de bonbonvorm. Laat het geheel vervolgens weer afkoelen.
Bedek tot slot de bonbons met een laagje chocolade en strijk dit met een spatel of paletmes glad. Laat het geheel in de koelkast volledig afkoelen en haal de bonbons uit de vorm.




En voor wie dit in zijn geheel niet ziet zitten, die kan net als Yotam Ottolenghi de chocolade vulling in een met plastic folie beklede vorm van 14x14 cm gieten, dit laten afkoelen en vervolgens in kleine blokjes snijden (ongeveer 2x2 cm). Haal de blokjes één voor één door de gesmolten chocolade en bestrooi ze met cacao.


9 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's van heeeerlijke lekkernijen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zijn net zo lekker als ze er uitzien. Een heerlijk mondgevoel, ze smelten heel fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige glans! Hier staan nog een paar (overigens wel lekkere, met een vulling van amandelen, citroenrasp, oarnjebloesemwater, heidehoning en wat melkchocolade) bonbons met een doffe buitenkant van pure chocolade in de koelkast. Ik kon mijn thermometer ook zo snel niet vinden en de kookchocolade had eigenlijk te lang in een te warme kast gelegen. En ik heb ze gewoon doorgehaald. Maar ik ga het toch eens proberen, van die mooie gietbonbons met een een glanzende buitenkant. Er komen uiteindelijk weer genoeg regenachtige zondagmiddagen aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is wel een leuke uitdaging om jezelf steeds te verbeteren. Een tijd geleden had ik aardbeienbonbons gemaakt en ook gewoon doorgehaald. Heerlijk qua smaak, maar ook met een doffe buitenkant. Ik had trouwens gedacht dat deze Proseccobonbons na een dag ook wel dof zouden worden, maar dat is niet gebeurd. Misschien wel beginnersgeluk!

      Verwijderen
  4. ze zien er prachtig en professioneel uit. Ik heb een tijdje geleden ook een bonbonvorm gekocht in die mooie kookwinkel in Rotterdam, dus ik begrijp precies wat je bedoelt. Wat een geklieder inderdaad. Bij mij was de vorm onherkenbaar en ze wilden er ook niet mooi uit komen. Ik ben dus onder de indruk van de jouwe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, Tineke. We kunnen wel eens samen een workshop bonbon maken gaan volgen. Wie weet wat daaruit voortvloeit :) Ik weet wel een leuk adres. En die andere workshop bij Rineke staat ook nog steeds in de planning, toch?

      Verwijderen
  5. Je bonbons zien er prachtig uit. Ik heb al een paar keer een bonbonworkshop gevolgd ,daar is de chocolade al getemperd en gaat de chocolade weer terug uit de vorm in de grote bak met gesmolten chocolade. We moesten de vorm ook even kloppen op het aanrecht als die in de vorm zat. Ik vind het heel moedig van je dat je dit thuis probeert! En kan me de troep in de keuken helemaal voor de geest halen. ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kloppen zal inderdaad zijn om die luchtbelletjes uit de chocolade te krijgen.
      Ondanks het geklieder, heeft het maken van bonbons (eigenlijk koken in zijn algemeenheid) voor mij iets rustgevends. Als ik moe in mijn hoofd ben, moet ik gewoon de keuken in gaan. Daar knap ik dan weer van op.

      Verwijderen
  6. Ik bedoel ipv getemperd, natuurlijk getempereerd!

    BeantwoordenVerwijderen