Ieder jaar, rond de tijd dat de goedheiligman in het land is, liggen bij de bakkers in Maastricht en omstreken de Stevemennekes te wachten om verorberd te worden. Een typisch sinterklaasgebak dat gemaakt wordt van een soort zoet witbrooddeeg (mikkedeeg) en gevuld wordt met rozijnen en parelsuiker. Vaak zie je ook dat de Steveman bedekt is met een laag glazuur en bestrooid wordt met amandelschaafsel of dat er van rozijnen een gezicht op de Steveman gemaakt wordt. In andere delen van Limburg wordt de Steveman (of Stevemenneke) ook wel Mikkeman genoemd.
Op de website van Veldeke staat een stuk over de oorsprong van het Stevemenneke, geschreven door Netty Engels. De tekst is in Limburgs dialect.
Wat betreft de gist en de parelsuiker was ik altijd gewend om dit bij de bakker te kopen, maar blijkbaar mag verse gist daar niet meer verkocht worden. Ik gebruik daarom gedroogde gist. De parelsuiker is niet overal onder die naam bekend, maar ik heb dit gelukkig wél bij de bakker kunnen kopen. Het is de suiker die ook gebruikt wordt in suikerbrood en suikerwafels.
500 gram bloem
1 zakje gist, 12 gram
50 gram suiker
2 dl lauwwarme melk
50 gram boter, gesmolten
1 ei
1/4 theelepel zout
200 gram rozijnen
200 gram parelsuiker
Meng de gist met een beetje suiker en wat lauwwarme melk en laat dit een tijdje staan, zodat de gist gaat werken. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar het gistmengsel, de rest van de suiker, het ei en de boter in. Strooi het zout langs de buitenrand. Voeg de resterende melk erbij en kneed het deeg zo'n vijftien minuten tot een soepel en elastisch geheel.
Laat het deeg afgedekt op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg opnieuw goed door en meng vervolgens de rozijnen en parelsuiker door het deeg. Vorm van het deeg een grote man of meerdere kleine mannetjes en laat dit opnieuw afgedekt een half uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de Stevemennekes in 20 minuten goudbruin.
Wij eten de Stevemennekes in dikke plakken gesneden en besmeerd met roomboter.
Leuk!
BeantwoordenVerwijderenEn ook een leuk verhaaltje van Netty Engels. Valt niet mee om dat te lezen trouwens, voor een noorderling
Toch knap dat het je gelukt is, maar ook ik moet bij sommige woorden goed kijken wat er precies staat.
BeantwoordenVerwijderenIk zag in Duisland bij de bakkers nu Stutenkerls te koop
BeantwoordenVerwijderenIk heb de naam opgezocht en kwam erachter dat er in Duitsland nog meer benamingen aan deze 'mennekes' gegeven worden. Klausenmann, Kiepenkerl, Klaaskerl, Baselmann en ga zo maar door. Wel heel leuk om te weten. Bedankt Tineke.
BeantwoordenVerwijderenhttp://de.wikipedia.org/wiki/Stutenkerl