vrijdag 25 maart 2011

Uiensoep

Als ik aan uiensoep denk, dan denk ik vooral aan de enorme kaaslaag die er voor mij op hoort te zitten. Het liefst zo'n laag waarbij de kaas over de rand van de soepkom smelt. Daar kan ik dus echt van genieten. Een mandje met stokbrood en kruidenboter erbij maakt het helemaal compleet.

4 à 5 dikke uien
2 tenen knoflook
olijfolie of roomboter (of een combinatie daarvan)
2 eetlepels bloem
1 liter kruidenbouillon
1 dl witte wijn
1 eetlepel cognac
tijm en peterselie
peper en zout

stokbrood
geraspte kaas (Goudse kaas is prima, Gruyère is nog beter)

Snijd de uien door midden en vervolgens in halve ringen. Fruit de uien op een laag vuurtje in de olijfolie en/of roomboter tot de stukken zacht en glazig zijn. Doe de knoflook door de knoflookpers en fruit dit kort mee met de uien. Doe de eetlepel cognac bij de uien en laat dit wat verdampen. Voeg de bloem toe en roer dit even goed door. Voeg de kruidenbouillon en witte wijn langzaam toe. Voeg ook de kruiden toe en laat de soep zo'n half uur sudderen. Breng de soep, indien nodig, nog wat op smaak met peper en zout.
Vul een ovenvaste soepkom voor driekwart met de soep. Dek dit af met niet te dikke sneetjes stokbrood en doe er vervolgens een royale portie geraspte kaas over.
Zet de soep even onder de grill zodat de kaas gegratineerd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten