Afgelopen zondag, eerste Pinksterdag, waren we uitgenodigd voor een Family Tea. Die ochtend bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om iets lekkers voor bij de 'tea' mee te nemen, uiteraard zelfgemaakt. De keuze was snel gemaakt dit keer. Een citroencake besprenkeld met citroensiroop. Ik had immers heel veel citroenen in huis en een tijd geleden had ik een prachtige bakvorm van een roos gekocht.
Een beetje spannend was het overigens wel. Ik maak zelden cake en ik heb ook nog nooit eerder iets gebakken in een siliconen bakvorm. Het heeft ook niet mijn voorkeur (gewoon het idee hoor), maar deze vorm was een keer voor weinig geld bij Lidl te koop. En hij ziet er gewoon prachtig uit.
Overigens was het ook voor het eerst dat ik een citroencake besprenkeld met citroensiroop zou maken. Tijd om vooraf de smaak te testen was er niet. Wat de cake betreft heb ik op safe gespeeld en het meest voor de hand liggende recept gebruikt, die van de gelijke delen met vier eieren. Het recept voor de citroensiroop komt uit het Hummingbird bakboek. Alleen schenken zij alle siroop over de cake en dat vond ik toch wel een beetje riskant. Stel het zou een zompig geheel worden. Dat wil je toch ook niet bij een Family Tea. Ik heb dus zelf een beetje siroop over de cake gedaan en de rest in een potje meegenomen.
Het hele bakken dreigde trouwens ook bijna op een bakramp uit te draaien. Na zo'n kleine 15 minuten begon de bakvorm aan één kant in te zakken. In een poging een en ander te redden heb ik de oven open gemaakt (wat je eigenlijk nooit mag doen bij een cake) en de vorm wat recht proberen te trekken, maar tevergeefs.
Uiteindelijk zag de citroencake er gelukkig toch verrassend mooi en niet zichtbaar scheef uit. En wat het allerbelangrijkste is; hij viel goed in de smaak. Lekker friszuur met één tot drie theelepels siroop per plakje. Waarschijnlijk had de hele portie er wel overheen geschonken kunnen worden, maar ik weet nog steeds niet of het resultaat dan een smeuïg of zompig plakje cake geworden zou zijn.
Voor de cake
200 gram roomboter
200 gram suiker
4 eieren
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
een snufje zout
sap en rasp van 1 citroen
Voor de citroensiroop
100 gram suiker
sap en rasp van 2 citroenen
2 dl water
Klop voor de cake de boter en suiker tot een romige massa. Voeg het sap en rasp van de citroen toe. Voeg één voor één de eieren toe en blijf nog zo'n vijf minuten doorkloppen. Zeef de bloem en bakpoeder en schep dit met het snufje zout door het cakebeslag.
Schep het beslag in een ingevette vorm en bak de cake in een uur op 160 graden goudbruin.
Maak ondertussen de citroensiroop door de suiker, het water en het sap en rasp van de citroenen aan de kook te brengen en tot de helft te laten inkoken. Doe de siroop door een zeef, laat het vervolgens een beetje afkoelen en giet (of druppel) deze over de cake.