Voor dit brood heb ik hetzelfde recept gebruikt dat ik ook bij de rozijnen-speltbroodjes gebruikt heb. Het enige verschil is, buiten de noten-vruchtenmix, dat ik bij dit brood appelstroop door het deeg gedaan heb en iets minder boter gebruikt heb. En ik heb bij dit brood volkorenspelt gebruikt, maar meer omdat ik dat nog in huis had.
Zelf vind ik het lekker om het brood met boter en appelstroop te eten, maar ook met alleen boter is het smakelijk (en voedzaam). Ideaal als ontbijt.
Zelf vind ik het lekker om het brood met boter en appelstroop te eten, maar ook met alleen boter is het smakelijk (en voedzaam). Ideaal als ontbijt.
500 gram volkorenspelt
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
3 dl lauwwarm water
25 gram gesmolten boter
50 gram appelstroop
1/4 theelepel zout
500 gram noten, vijgen, cranberries
Meng de gist met de suiker en 1/2 dl van het water. Laat het mengsel ongeveer een kwartier staan, zodat de gist gaat werken. Meng het zout door het meel. Verwarm de appelstroop. Maak een kuiltje in het midden van het meel en doe daar de gesmolten boter, de appelstroop, het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in. Meng alles door elkaar en kneed het deeg zo'n 10-15 minuten tot een soepel en elastisch geheel.
Laat het deeg afgedekt op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Snijd de vijgen in vieren.
Kneed het deeg opnieuw goed door en meng de noten, vijgen en cranberries erdoor. Bekleed een broodblik met bakpapier of smeer het blik met wat boter in. Vorm het deeg tot een langwerpige rol en leg dit in het bakblik. Laat het deeg afgedekt op een warme plek weer rijzen tot het in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 210 graden en bak het brood in 35-45 minuten goudbruin.