Het basisrecept voor deze honing-notenreep komt uit 'Home Made' van Yvette van Boven (noten-karamelreep met gedroogde vijgen). Eigenlijk was me het recept in haar boek niet eens opgevallen, maar ik zag het op één van mijn favoriete foodblogs staan.
De basterdsuiker en pannekoekenstroop in het oorspronkelijke recept heb ik vervangen door rietsuiker en honing. Ik heb nooit pannekoekenstroop of keukenstroop (suikerstroop) in huis en gevoelsmatig is honing net wat gezonder.
De structuur van de notenrepen blijft redelijk zacht en kleverig, wat misschien door het gebruik van de honing komt. Ik zou ze een keer met suikerstroop moeten maken om het verschil te proeven, als dat er behalve de smaak al is.
De repen hebben door de honing wel een uitgesproken smaak, maar ze zijn erg lekker (als je van honing houdt tenminste). Houd je niet van honing, dan is de pannekoekenstroop wellicht toch een optie. De repen lijken me overigens niet alleen lekker om zo te eten, maar ook verbrokkeld door de yoghurt of door appelgebak, om maar iets te noemen.
200 gram hele blanke amandelen
200 gram walnoten
200 gram pompoenpitten
200 gram gedroogde vijgen
sap en rasp van een halve sinaasappel
250 gram rietsuiker
3 eetlepels honing
50 gram roomboter
Verwarm de oven op 175 graden. Verdeel de noten en pitten over een bakplaat en bak ze ongeveer in een kwartier goudbruin. Snijd de vijgen in stukjes en meng dit met de sinaasappelrasp door de noten.
Verwarm de suiker met de honing en sinaasappelsap op een laag vuurtje tot de suiker helemaal gesmolten is. Roer op het laatst de boter erdoor. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en verdeel het mengsel over een ingevette platte vorm. Spreid het mengsel goed uit en laat het geheel afkoelen. Snijd het honing-notenmengsel in repen.